Leveles tészta
2011. január 15. írta: Galagonya13

Leveles tészta

Én a leveles tésztát Az Ínyesmester szakácskönyve alapján készítem. Bár legtöbbször csak leveszek egy csomagot a boltban a hűtőpultról, és az is nagyon jó szokott lenni. Mindenfélére lehet használni és gyorsan kész. Ez a változat inkább hétvégékre való, vagy lehet belőle előre csinálni és lefagyasztani.

Ha sós harapnivalókat csinálok belőle, akkor plusz egy teáskanál sót adok hozzá, ha édeset, akkor másfél evőkanál cukrot.

Akkor jöjjön a recept, amit egy kicsit leegyszerűsítettem:

Hozzávalók:

25 dkg liszt

2 dkg vaj

1 tojás

1,5 dl víz

1 csipet só

+ 25 dkg vaj

Az első 5 hozzávalóból kicsit ragacsos tésztát gyúrok, majd pihentetem egy negyed órát. Ezután lisztezett asztalon (és persze lisztes sodrófával) kinyújtom és a közepére helyezem a hűtőból épp kivett 25 dkg vajkockát. Majd a tészta széleit ráhajtom, hogy betakarja a vajat, és így kinyújtom. Összehajtogatom, majd újra kinyújtom. Beteszem a hűtőbe és negyed óra pihenés után ismét kétszer kinyújtom, aztán visszateszem a hűtőbe. Ezt még kétszer megismétlem, tehát összesen 4x2 alkalommal nyújtok rajta.

Az utolsó nyújtásnál már formázom, felvágom, arra használom amire épp akarom!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egykiskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr312586299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása