Azt hiszem a Nagy Evőknek nem kell magyaráznom, hogy ez miért olyan jó kaja... (ugye, Endre?) Egyszerűen mennyei, ahogy az omlós húst lefejtjük a csontról, és ott van hozzá a ropogós, ízes bőr is.
Ebben a változatban az a jó, hogy bár 3 órán keresztül készül, összesen 10 percet kell vele foglalkozni, és utána már csak türelmesen várni.
Hozzávalók (kb. 6 főre):
2 elülső csülök
1,5 kg krumpli
1 doboz sör
1 tk. őrölt rozmaring
4 gerezd fokhagyma
só
durvára őrölt bors
3 tk. őrölt kömény
A húst jól átmosom, a bőrét kicsit megkapargatom, majd beirdalom. A fokhagymát apróra vágom és ahol lehet bedugdosom a csülök bőr alá, majd megszórom a többi fűszerrel is (rozmaring, kömény, só, bors), és jól belemasszírozom őket. Egy forró serpenyőben 1-1 percet sütöm minden oldalról a csülköket, hogy egy kicsit megpiruljon a bőre, majd tepsibe helyezem őket, öntök alájuk egy pohár vizet, majd 2 és fél óráig lefóliázva sütöm 200 fokon.
A krumplit jól átmosom, és nagyobb darabokra kockázom héjastól. A fóliát leemelem a tepsiről, ellenőrzöm, hogy puha-e már a hús, beleszórom a sok krumplit, sózom, borsozom. A csülökre rálocsolom a sör felét, majd egy 15 perc múlva a másik felét. Ekkor a krumplit is átforgatom.
Ismét 15 perc múlva kiveszem a sütőből, és kezdődhet a lakoma!