Az év divatja a mindenféle fekete étel. Fekete a hamburger zsemléstől, mindenestől, feketék a tészták, fekete minden. A fekete fagyit is kitalálták már, bár elvileg fekete szezámmal készül. Én egy mákos változatot készítettem, ami inkább szürke lett. :-) A recept és a mákfagyi képe már hónapok óta izgatja a fantáziám, alig vártam a fagylaltozós időszakot!
Hozzávalók:
5 tojássárgája
100 g cukor
500 ml tejszín
1 rúd vanília
80 g mákliszt
A cukrot habosra kevertem a tojássárgájával, majd hozzáadtam a tejszínt és a vanília kikapart magját. A máklisztet kevergetés közben fokozatosan adagoltam hozzá, hogy ne legyen csomós.
Vízgőz fölött 10-15 perc folyamatos keverés közben besűrítettem, krémet főztem belőle. A kész krémet dobozba öntöttem, és beraktam a fagyasztóba egy éjszakára.
Ebből az adagból 10 gombóc lett.