A teraszon ücsörgéshez, füvön plédezéshez készítettem egy kis nassolnivalót, ami végül az ebéd szerepét is átvette.
A tészta rozsos kelt tésztából készült, mert ez korábban is bevált már ilyen táskáknál. Szépen feljött és másnaposan is nagyon finom.
Hozzávalók:
475 g fehér liszt
100 g rozsliszt
1 csapott ek só
1 ek szőlőmagolaj
1 tk frissen őrölt zöldbors
4,5 dl víz
1 tk cukor
1 zacskó szárított élesztő
A töltelékhez:
500 g csirkemáj
1 ek. mustár
3 ek. szőlőmagolaj
1 ek. zöldbors
1 nagy fej vöröshagyma
1 marék zsálya
só
Az élesztőt a cukorral 1,5 dl langyos vízben felfuttattam, a többi hozzávalót pedig egy tálban összekevertem. A felfutott élesztőt is a tálba öntöttem, majd hozzáadtam a maradék, 3 dl vizet. A tésztát jól összegyúrtam és pár percig még dagasztottam. Másfél órát meleg helyen pihenni hagytam. Egy kicsit ragacsos marad, de úgy jó.
Közben a töltelékhez megtisztítottam fél kiló csirkemájat, fűszereztem 1 ek. mustárral és zöldborssal. Serpenyőben szőlőmagolajat forrósítottam, majd beleöntöttem a májakat. Mindkét oldalát 3-4 percig sütöttem (tovább nem kell, mert még a sütőben is sülni fog, és nem jó, ha megkeseredik), közben fordításnál nagyobb darabokra vágott hagymát szórtam rá. Bátran lehet kavargatni ilyenkor már, nem baj, ha széttörik a máj.
Ha elkészült, mindenestől (a szőlőmagolaj is maradhat) krumplitörővel összetöröm. Ekkor sózom, így a máj nem keményedik meg. Belekeverem a csíkokra vágott zsályaleveleket is.
Ha a tészta megkelt, kisebb gombócokat tépek le róla és jól belisztezett felületen kör alakúra nyújtom. A körök közepére helyezek egy adag tölteléket, a széleit vízzel lekenem és kettéhajtom, villával körbenyomkodom.
A sütőt 250 fokra előmelegítem és lisztezett tepsiben 10 perc alatt kisütöm a táskáimat. Az utolsó percben szőlőmagolajjal ecsetelem le a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek. Ezt az olajjal kenegetést most próbáltam először (az ötlet a diétablogról van), de nagyon szép lett tőle.
Önmagában vagy tejföllel, majonézzel is nagyon jó!