A két krémhez a hozzávalókat gyorsan egy edényben is meg lehet főzni, ezért készültek nálam egyszerre. Mindenféle sajttal és sok zöldséggel, pirítóssal jó kis vasárnapi reggeli.
Tojáskrém
Hozzávalók:
7 db tojás
1 tojássárgája
150 ml hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 tk. frissen facsart citromlé
1 tk. mustár
1 ek. tejföl
2 szál újhagyma
só
bors
A tojásokat forrásban lévő vízben főzöm 10 percig, így kemények lesznek, de szép sárga marad a közepük. A tojássárgájához nagyon lassan elkezdem csorgatni a napraforgóolajat, és habverővel folyamatosan keverem. Egyre kevésbé kell óvatosan önteni, mert egyre gyorsabban tudja felvenni a tojás az olajat. Csak az eleje a kritikus, akkor még könnyen kicsapódhat a tojás. Ekkor sincs vész, csak egy kicsit több majonéz lesz. Ilyenkor újra kell kezdeni, és a bőven csorgatós fázisnál hozzáadni az előzőleg elrontott adagot. A lényeg, hogy a végén nagyjából ilyen állaga legyen:
A majonézhez sót, borsot, mustárt és citromlevet adok.
A megfőtt tojásokat megpucolom, majd tojásvágóval felvágom, és beleszórom a majonézbe. Adok még hozzá egy evőkanál tejfölt és apróra vágott újhagymát (petrezselyem is nagyon illene hozzá, csak nekem nem volt itthon). Fontos, hogy hagyni kell jól lehűlni, akár másnapig is.
Céklakrém
Hozzávalók:
300 g cékla
200 g feta
4 ek. dióolaj
1 ek. balzsamecet
sok-sok frissen őrölt bors
A céklát vízben héjával együtt megfőzöm, kb. 20 perc alatt. Kiskanállal lepucolom a héját, majd darabokra vágom és egy tálba helyezem a fetával együtt. Botmixerrel összeturmixolom, de nem tökéletesen krémesre, hanem úgy, hogy kisebb darabok még maradjanak benne. Ezután hozzáadom a balzsamecetet és a dióolajat, majd borozom (sózni nem kell a feta miatt). Természetesen ennek a krémnek is jól le kell hűlnie.
Ezután már csak a kenyérpirítás és a zöldségszeletelés van hátra! :-)