Ha nem tudom, mit főzzek vacsorára, akkor mindig elsétálok a boltban a porkaják és konzervkaják mellett, mert nagyon jó ötleteket lehet meríteni a csomagolásokon lévő képekből. A mézes-mustáros csirke ötlete is innen származik. A diós rizset pedig először azért csináltam, mert eszméletlen mennyiségű diót kapok otthonról és már nem tudtam feldolgozni. Egy normál rizsfőzésnél jutott eszembe egyszer, hogy milyen lenne, ha raknék bele egy kis darált diót... Nagyon jó lett! Úgyhogy azóta sokszor csinálok ilyet, mert dió az állandóan van itthon.
Először a rizset raktam fel, mert a csirke gyorsabban kész van. Átmostam a 20 dkg rizset, majd felraktam főni, szórtam a vízbe 5 ek. diót, sót, szárított zöldségkeveréket és öntöttem még bele 1 ek. szójaszószt és ugyanennyi kukoricacsíraolajat.
60 dkg csirkét felkockáztam és kukoricacsíraolajon pirítottam, közben ízesítettem (só, bors, kevés örölt kömény, csili), amikor megpirult 6 ek. mézet és 5 ek. mustárt adtam hozzá. Megvártam amíg összeforr, aztán levettem a tűzről.
A diós rizsre púpoztam a csirkét és jól megöntöztem a mézes-mustáros szósszal.