Ó, ez nagyon finom dolog!
A frissen főtt, vagy sült cékla összehasonlíthatatlan a bolti savanyított változatokkal. Mintha nem is ugyanaz a zöldség lenne. Folyamatosan fedezem fel, hogy mennyi íz párosítható össze vele. Ebben a receptben például a dióolaj és a tojás.
Hozzávalók:
7 db kicsi cékla
7 db tojás
2 ek. hidegen sajtolt dióolaj
1 ek. balzsamecet
újhagyma zöldje vagy metélőhagyma
só
frissen őrölt bors
A céklákat héjával együtt kb. 15 percig főzöm. Az utolsó 4-8 percben (attól függően, hogy mennyire lágyra szeretném) a megmosott tojásokat is mellé rakom főni.
A megfőtt céklát kiskannállal a legegyszerűbb megpucolni. A héjától megfosztott céklát nagyobb darabokra vágom, és megforgatom a balzsamecetben és a dióolajban, picit sózom és borsozom.
A céklákat felhalmozom, a megpucolt, feldarabolt tojásokat ráhelyezem, és megszórom az újhagyma felszeletelt zöldjével.