Hogyan dobjunk fel egy tökfőzeléket? Tökliszttel. :-) Nem csak azért, mert vicces és zöld, hanem mert gluténmentes is. Ha meg már minden tökös, akkor a zsiradék is tökmagolaj legyen! :-)
Hozzávalók (6 személyre):
700 g tök
2 fej hagyma
3 ek. tökmagolaj
2 dl víz
1 csokor kapor
500 g tejföl
3 púpos ek. tökmagliszt
só
A tököt meghámoztam, legyalultam és lesóztam. A hagymát megpucoltam és apróra vágtam. Egy lábasban 3 ek. tökmagolajon, kis lángon üvegesre pároltam, hozzáadtam a finomra vágott kaporszárat is. A sós tökből kicsavartam a vizet (félreraktam), majd a hagymára halmoztam, felöntöttem 2 dl lével, a többit kiöntöttem. 15 percig fedő alatt hagytam párolódni, majd összekevertem a tejfölt és a tökmaglisztet és hozzáadtam a tökhöz, folyamatos kavargatással. Belekevertem a felvágott kaporlevelet is. Még öt percig hagytam, hogy felrottyanjon, aztán tálaltam.
Mindenféle sült hússal, pörkölttel kiváló, de ezt mindenki tudja. :-)