Indiai fűszeres lencse
2016. január 01. írta: Galagonya13

Indiai fűszeres lencse

Minden Szilveszterkor máshogy készítem a lencsét, sokszor füstölt hússal, néha kolbásszal, van, hogy levesként vagy salátaként. Most egy indiai fűszerekkel megspékelt teljesen vega verzióval készültem világevős inspirációra. Az intenzív és csípős ízek húsimádók hiányérzetét is feledtették.
31-én napközben még úton voltam, így egy-egy másfél literes PET palackban áztak a magvak, hogy mire hazaérek, már lehessen is főzni.

dsc_2661b.JPG

Hozzávalók:

2 ek. kukoricacsíra-olaj
2 ek. napraforgóolaj
500 g lencse
300 g apró szemű fehér bab
1 db répa
3 db zöldpaprika
fél rúd póréhagyma
2 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
1 ek. őrölt vagy mozsárral frissen megtört koriandermag
2 ek. garam masala
csili ízlés szerint
1 ek. pirospaprika
1 tk. bors
1 tk. fűszerkömény
1 db paradicsom
3 ek. paradicsom sűrítmény
1 csokor petrezselyemzöld
2 ek. erőspista vagy házi sóban elrakott darált pirospaprika
250 ml tejszín

A lencsét és a babot beáztatom 4-5 órára langyos vízbe.

dsc_2657b.JPG

A vegyes olajat felmelegítem, beleszórom az apróra vágott hagymát, gyömbért, a zöldpaprika felét és a répát lereszelve. Így dinsztelem nagyon alacsony lángon, amíg teljesen össze nem esik. Ekkor beleszórom a fűszereket: koriandert, garam masalat, csilit, pirospaprikát, borsot, fűszerköményt, erőspistát, apróra vágott petrezselyemszárat, paradicsomsűrítményt és a paradicsomot. Az egészet összekeverem és ráöntöm az átmosott hüvelyeseket (a lencsének csak a felét, mert gyorsabban megfő, mint a bab, így egyik része krémessé teszi az ételt, míg a később hozzáadott része egyben marad), majd felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kislángon 2,5-3 órán keresztül főzöm, kb. 2 óra után öntöm bele a második adag lencsét.

Amikor már minden puha, felöntöm a tejszínnel, és beleszórom a maradék zöldpaprikát. Az elején beledobált paprika már elvesztette a színét, és teljesen egyesült az étellel, ezek a friss darabok nem sokat főnek, így megmarad a színük. A tejszínnel összeforralom, 20 perc-fél órát még (szintén kislángon) főzöm, majd megszórom a petrezselyem apróra vágott levelével, és tálalom. (Ezúttal egy nagy ételhordó dobozban, bulira készen.)

A bejegyzés trackback címe:

https://egykiskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr588217166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása