Azaz máriatövismag-lisztes. A máriatövis a bogáncs, a magjából készült liszt (és olaj) pedig köztudottan májtisztító hatású. Ettől azonban még lehet belőle finomságokat készíteni.
Találtam egy pár tavalyi befőttet a hétvégén, amit a nagy gyümölcsszezon előtt gyorsan el akartam használni. Így lett ez a keksz cseresznyés, ízben pedig a máriatövist párosítottam hozzá.
Hozzávalók:
100 g vaj
1 tojás
80 g cukor
200 g búzaliszt
50 g máriatövismag-liszt
50 g cseresznyebefőtt
A vajat puhára olvasztottam (de nem folyósra) és habosra kevertem a cukorral, majd belekevertem az egész tojást és hozzáadtam a liszteket is. A cseresznyét "kicsavartam" és apróra vágtam, majd szintén a tésztához adtam és az egészet összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam és hengereket formáltam belőle, majd fóliába csomagoltam egyesével és a hűtőbe raktam 2 órára (min. 1) pihenni.
A sütőt 180 fokosra (alul-felül sütős) melegítettem elő. A hengereket ujjnyi vastagra szeleteltem, sütőpapírra helyeztem. Két tepsire elegendő mennyiség lett belőle, amit a legfelső szinten sütöttem 12-15 percig.