Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint.
A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő, így tápértékben is többet ad a kalácsunk. :-)
Hozzávalók:
2,5 dl tej
70 g cukor
25 g élesztő
400 g + 30 g búzaliszt + szóráshoz
50 g vaj
2 tojás + kenéshez
csipet só
30 g mákliszt
30 g tökmagliszt
1,5 dl tejet langyosra melegítettem, majd cukorral összekevertem és belemorzsoltam az élesztőt. Amikor felfutott, akkor hozzáadtam a 400 g liszthez. 50 g olvasztott vajat, 2 tojást, 1 dl tejet és egy csipet sót kevertem bele, majd az egészet fakanállal csomómentes, nokedli állagú tésztává kevertem. Géppel gyorsabb. :-)
A masszát 3 részre osztottam (kb. 280 g-os adagokra), majd az egyik kupachoz máklisztet, a másikhoz tökmaglisztet, a harmadikhoz pedig a maradék 30 g búzalisztet adtam és selymes tésztákat dagasztottam belőlük. Ahhoz, hogy ne foltosan legyen színes, nagyon sokáig kell gyúrni. Ha esetleg túl ragacsos a tészta (ez a lisztminőségtől függhet), akkor búzalisztet érdemes még hozzá adni, de, ha türelmesen gyúrom, akkor nekem mindig kisimul. :-)
A három adagot külön edényekben kelesztettem 50-60 percig. A sütőt előmelegítettem 170 fokra, légkeveréses funkcióra.
A három tésztából három rudat nyújtottam, majd összefontam őket. A fonatot még fél órát kelesztettem, majd felvert tojással lekentem, és 15 percre a sütőbe tettem.
Szépséges lett. :-)