Végre itt az ősz! Én imádom! Már csak azért is, mert úgy lehet sütni-főzni, hogy az embernek nincs közben melege. :-) Meg újra van sütőtök! A következő recept a tök mellett a klasszikus lebbencs tészta egészen más felhasználásáról szól.
Hozzávalók:
500 g sütőtök
4 ek. hidegen sajtolt tökmagolaj
200 g házi füstölt sonka
1 szál friss rozmaring, 5 szál friss kakukkfű
2 ek. hidegen sajtolt repceolaj
2 dl tej
200 g lebbencstészta
fél fej lilahagyma
só
frissen őrölt bors
A sonkát csíkokra vágtam és megpirítottam a repceolajban, majd kiszedtem a serpenyőből, félreraktam. A kicsi tököt megpucoltam, kockákra vágtam, a repceolajos serpenyőbe raktam és a friss fűszernövényeket is mellédobáltam. Magas hőmérsékleten pirítottam egy picit.
A tésztát felraktam főni, amikor még kicsit kemény volt, leszűrtem, de előtte a főzővizéből félretettem egy bögrényit. A leszűrt tésztát gyorsan összekevertem tökmagolajjal, hogy ne ragadjon össze, és beszívja az ízét. A főzővízből a bögrényit serpenyőben piruló tökre öntöttem, az innentől kezdve főtt, nem sült. A tökhöz hozzáöntöttem a tejet is és 10 percig forraltam. Összeesett és ezzel elkészült a szósz. :-)
A lilahagymát szeletekre vágtam és lesóztam.
A kész tésztát, a tökszószt, a hagymát és a korábban lepirított sonkát összekevertem, borsoztam és hőálló tálba raktam. Ezután a mikro grillfokozatán vagy a sütőben (200 fokon) kell 10-15 percig sütni, hogy a teteje megpiruljon.
Apróra vágott zöldfűszerekkel és tökmagolajjal díszítettem.