Dupla szülinap
2010. március 24. írta: Galagonya13

Dupla szülinap

Baráti szülinapozás volt hétfőn. Egy barátnőmmel csináltunk sütés nélküli túrótortát az egyik ünnepeltnek, amit egy egész napig hagytunk a hűtőben dermedni. A másik szülinapos pedig csokitortát kapott, egy finom és egyszerű csokisat, aminek az elkészítését csak a csokoládé megolvasztása lassítja egy kicsit, egyébként elég gyors recept.

Kukoricapelyhes túrótorta:

Hozzávalók:

10dkg vaj

25 dkg ét-/ tejcsokoládé (ízlések és pofonok: én tejcsokival jobban szeretem)

15 dkg kukoricapehely

7 ek. zselatinpor

1 dl víz

20dkg cukor

4 tojássárgája

1 citrom leve

50 dkg túró

8 dl tejszín

piros gyümölcs

Azzal kezdtem, hogy felraktam a csokit olvadni a vajjal vízgőz fölé. Időnként kevergettem, de így gőz fölött nem nagyon ég le. Amíg a csoki olvadt habosra vertük a cukorral a tojássárgáját a zselatint pedig beáztattuk az 1 dl vízbe. Igazából felszívja az összes vizet, de ez normális.

A tojásos cukros krémhez hozzáadtuk a túrót, amit krumplitörővel egy kicsit megnyomkodtunk, majd egy kevés citromlevet csavartunk bele. A zselatint a tűzhelyen, kis láng fölött kevergettük (Villanytűzhelyem van, szóval láng az sehol sincs...), amíg folyós nem lett. Megvártuk míg egy picit lehűl, de nem egészen, mert akkor megdermed, és kevertünk bele pár evőkanálnyit a túrómasszából, aztán fokozatosan hozzáadtuk az egész krémet.

Közben a csokink végre megolvadt, úgyhogy összekevertük a kukoricapehellyel. Ebből 13 kis halmot formáztunk egy sütőpapírra, a többit pedig beleöntöttük egy kapcsos tortaforma aljába. Jól lenyomkodtuk, dobáltunk rá meggyet (most csak befőtt volt, nyáron friss ribizlivel jobb) és beraktuk a hűtőbe.

A tejszínt habbá vertük, és hozzáadtuk azt is a túrómasszához, majd az egész krémet ráöntöttük a már megdermedt csokis kukoricapehelyre. Így hagytuk állni a hűtőben egy egész napig, majd rápakoltuk a 13 kis csokis halmot. Igazából most feleadag krémmel csináltuk, de így túl kevés a túrós rész. Máskor mindig annyiból szoktam, amit most is írtam, úgy jobb.

 

Meggyes csokitorta (Gluténmentes!)

Hozzávalók:

20 dkg csoki

8,5 dkg vaj

6 tojás

8 dkg kristálycukor

4 dkg keményítő

1 zacskó vaníliás cukor

csipet só

A csokit ugyanúgy gőz fölött olvasztottam, mint a túrótortánál, meg, mint mindig. Mikor megolvadt, akkor kevertem bele a kockákra vágott margarint. Közben előmelegítettem a sütőt 150 fokra. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral kevertem ki, a fehérjét pedig egy csipet sóval felvertem, és mielőtt teljesen kész lett volna, beleszórtam a vaníliás cukrot.

A cukros sárgájákhoz hozzáadtam a keményítőt, majd az olvadt csokit. Összekevertem és beleforgattam a fehérjét is. Szilikonformába öntöttem és meggyet dobáltam bele. Az előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem. 

Megdézsmálva:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egykiskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr511865593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzlike 2010.08.29. 22:11:17

Olyan régóta tervezem, hogy a túrósat megcsinálom, de valami mindig hiányzik hozzá itthonról :(. Pedig olyan finom.

Jarmo 2011.01.07. 22:18:12

Nekem már sikerült megcsinálnom!(a túrósat)
Finom lett, bár a csokis-pelyhes résznél voltak összetapadási hiányosságok, úgyhogy olvasztottam még kb egy fél tábla csokit, és ráöntöttem a halmokra, amik így egyben maradtak.
süti beállítások módosítása