Ez a recept tökéletesen mintázza az olajok egyszerű felhasználhatóságát. Könnyen és gyorsan tehetünk különlegessé egy hétköznapi ételt. Például a krumplipürét. Persze én egy kicsit még megbolondítottam tormával, mert most elérhető a friss torma! :-)
Egy nem túl kirívó húst sütöttem mellé, hogy ezúttal a köretre fókuszáljunk.
Hozzávalók (4 személyre):
Krumplipüréhez:
1 kg krumpli
1 dl tej
fél szál torma
100 g vaj
2 ek. tejföl
3 ek. csípős (vagy édes) fűszerpaprikamag-olaj
só
Szűzpecsenyéhez:
3 ek. szezámmagolaj
800 g sertés szűz (2 rúd)
6 ek. szezámmag
2 ek. szójaszósz
só
bors
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
A krumplit kis kockákra vágtam, és sós vízben felraktam főni. Közben megpucoltam a tormát, és lereszeltem a felét, és 1 dl forró tejbe szórtam.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítottam.
A húst lehártyáztam, majd jól besóztam, borsoztam. Egy fém fülű serpenyőben felhevítettem a szezámmagolajat, egészen forróra, majd belefektettem a két húst. Minden oldalát megpirítottam, majd 10 percre beraktam a forró sütőbe (5 percnél megfordítottam). Ezután még 5 percet pihentettem.
A krumplit megtörtem, hozzáadtam a vajat, az átszűrt tejet, a paprikaolajat és a tejfölt.
A húst szójaszósszal ecsettel megkenegettem, majd beleforgattam a szezámmagba és szeletekre vágva tálaltam.
Jól állna neki egy kis tépkedett petrezselyem, vagy akár koriander, tekintettel a keleties beütésre.