Például nekem. Mióta megtaláltam ezt a receptet, állandóan házi kenyér van itthon, ráadásul nem sima fehér, hanem teljes kiőrlésűvel kevert.
A recept eredeti videója megnézhető a youtube-on.
A videóban szereplő receptet én annyiban módosítottam, hogy mindig kétszeresét csinálom és kevert lisztet használok. Az én verzióm:
4 pohár (2,5 dl-sel csinálom) fehér liszt
2 pohár teljes kiőrlésű liszt (pl. rozs)
1 tk. cukor
1 tk. szárított élesztő
1 ek. só
3 pohár víz
fedeles süthető edény (én római tálat használok)
A lisztet, sót, cukrot, élesztőt jól elkeverem, majd hozzáöntöm a vizet. Összekeverem így is, hogy azért különálló száraz részek ne legyenek.
Mehet bele egyébként ezen kívül bármi: reszelt répa, kukorica dara, szőlőmagliszt, zabpehely, magvak, kakukkfű, chili, és más fűszerek.
A kész tészta ragacsos és gyúrhatatlan. Még szerencse, hogy nem kell gyúrni... Meleg helyre teszem 13 órára (nekem ez az idő vált be leginkább).
A sütőt 250 fokra melegítem elő, berakom a tálat is, amiben sülni fog. A tésztát lisztezett felületre borítom, és négy oldalról behajtom, majd bedobom a forró tálba. Lefedem és így sütöm 30 percig, majd fedő nélkül még 20 percig. Ezután a gyönyörű, friss, rusztikus házi kenyeret rácson hagyom kihűlni. Ilyenkor még nem szabad megvágni, de ki bírja azt ki?!
A répás verzióból egy falat: