Kenyér recept rohanó embereknek
2011. március 09. írta: Galagonya13

Kenyér recept rohanó embereknek

Például nekem. Mióta megtaláltam ezt a receptet, állandóan házi kenyér van itthon, ráadásul nem sima fehér, hanem teljes kiőrlésűvel kevert.

A recept eredeti videója megnézhető a youtube-on.

A videóban szereplő receptet én annyiban módosítottam, hogy mindig kétszeresét csinálom és kevert lisztet használok. Az én verzióm:

4 pohár (2,5 dl-sel csinálom) fehér liszt

2 pohár teljes kiőrlésű liszt (pl. rozs)

1 tk. cukor

1 tk. szárított élesztő

1 ek. só

3 pohár víz

fedeles süthető edény (én római tálat használok)

A lisztet, sót, cukrot, élesztőt jól elkeverem, majd hozzáöntöm a vizet. Összekeverem így is, hogy azért különálló száraz részek ne legyenek.

Mehet bele egyébként ezen kívül bármi: reszelt répa, kukorica dara, szőlőmagliszt, zabpehely, magvak, kakukkfű, chili, és más fűszerek.

A kész tészta ragacsos és gyúrhatatlan. Még szerencse, hogy nem kell gyúrni... Meleg helyre teszem 13 órára (nekem ez az idő vált be leginkább).

 

A sütőt 250 fokra melegítem elő, berakom a tálat is, amiben sülni fog. A tésztát lisztezett felületre borítom, és négy oldalról behajtom, majd bedobom a forró tálba. Lefedem és így sütöm 30 percig, majd fedő nélkül még 20 percig. Ezután a gyönyörű, friss, rusztikus házi kenyeret rácson hagyom kihűlni. Ilyenkor még nem szabad megvágni, de ki bírja azt ki?!

A répás verzióból egy falat:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egykiskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr882725484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérnyúl · http://feher-nyul.blogspot.com/ 2011.03.10. 00:04:26

Hajtogatással lefele vagy felfele rakod bele a tálba? (A pohár = 2,5 dl, vagy a hagyományos cup?)

Galagonya13 2011.03.10. 00:12:58

@Fehérnyúl: A hajtogatott rész legyen felül. Mérőeszköznek 2,5 dl-es poharat használok.

Galagonya13 2012.04.28. 18:53:48

A visszajelzések alapján 2-3 órás kelesztéssel, vagy akár 2 napossal is működik. Tehát hétköznap este is elkészíthetjük, vagy jó előre is összekeverhetjük, és akár el is felejtkezhetünk róla. Baja nem lesz! Sőt!
süti beállítások módosítása