Kalácsszezon van. Ennek örömére sütöttem én is tegnap este egy nutellás változatot. Idén először reggeliztünk a teraszon a szolid napsütésben. A foszlós kalács egy pohár tejjel, mennyei volt!
Az alapreceptet (fahéjas változatban) Limara pékségében olvastam, de változtattam rajta, mert múlt héten a próbaverzió nem az én szájízemnek megfelelően sikerült.
Öcsémnek ajánlom, mert olyan lett, mint amit régen a boltban vettünk és nagyon szeretett. Bár tudom, hogy ő még így is megkenné egy réteg nutellával. :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 ek. cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
40 g vaj
egy csipet só
3 dl tej
5 g szárított élesztő
bő fél üveg nutella
Tetejére:
1 tojás
2 ek. tej
Az élesztőt felfuttattam 1,5 dl tejben, majd ezt és a maradék tejet, valamint a nutella kivételével minden más hozzávalót összegyúrtam. Addig dagasztottam amíg selymes tésztát nem kaptam. Kb. másfél órát hagytam kelni, aztán három részre osztottam a tésztát.
A részeket 3 mm vastag téglalappá nyújtottam lisztezett felületen, de vigyáztam, hogy ne legyen túl lisztes, mert akkor nem tapadnak össze a fonáskor a "szálak". Kicsit hosszabbra nyújtottam őket, mint a téglatest sütőformám. A lapok felületét megkentem nutellával, majd feltekertem őket, így hosszú rudakat kaptam. A három szálat szépen összefontam és a fonatot belehelyeztem a formába. Így még egy fél órát hagytam kelni, majd a tetejét 1 tojás és 2 ek. tej keverékével kentem meg (amiből persze nagyon sok kimaradt). Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben sütöttem 40 percig.