A ponty ikrát általában a halászlében látjuk, de lehet belőle önálló étel is. Ez Apa vasárnapi sült ikrája, csak magolajokkal megbolondítva.
Hozzávalók:
500 g ponyt ikra
2 szál újhagyma
1 csili
1 ek. házi sóban eltett erőspaprika (vagy só)
1 csokor petrezselyem
2 ek. máriatövismag-olaj
2 ek. dióolaj
frissen őrölt bors
tálaláshoz: vaj, citrom és pirítós
Az ikrát megtisztítottam hideg víz alatt, leszedtem a hártyákról az apró szemeket, úgy, hogy ne nagyon sérüljenek. A csilit, a petrezselymet és az újhagymát apróra vágtam. Az olajokat serpenyőbe öntöttem és beleszórtam a csilit, az újhagyma háromnegyedét és a petrezselyem szárát. Beleraktam a pontyikrát és a sós paprikát is, majd 15- 20 percig kevergettem, pirítottam magas hőmérsékleten. A végén borsoztam és belekevertem a petrezselyemlevelet is.
Még melegen pirítós kenyérrel,citrommal, hideg vajjal a legfinomabb.