Névnapoztunk valamelyik nap, és ilyenkor igyekszem mindig valami éttermivel előállni. Most így sikerült:
A burgonyakrokett hozzávalói:
80 dkg krumpli
só
bors
fél csokor petrezselyem
4 tojás
olívaolaj
A krumplit megmostam és héjastól felraktam főni. Amikor megfőtt, megpucoltam és összetörtem krumplipürének. Az 5 tojást felvertem és hozzáadtam a püréhez, amit sóval, borssal, petrezselyemmel fűszereztem.
Egy kis lábasban olívaolajat forrósítottam, és mikor már elég meleg volt, két nagy evőkanállal "beleszaggattam" a pürét. Így aranyos kis galuskaformákat kaptam. Aranybarnára sütöttem őket.
A tőkegombás szósz hozzávalói:
500 g tőkegomba
50 g vaj
200 g tejszín
só
bors
fél csokor petrezselyem
A gombát vajon megpárolom, majd hozzáöntöm a tejszínt és a fűszereket. Addig főzöm, míg besűrűsödik. Összesen nem több, mint 10-12 perc.
A bélszín steak:
80 dkg bélszín
kakukkfű
bors
nagy szemű só
szőlőmagolaj
A bélszínből szép vaskos szeleteket vágtam, borssal és a frissen szedett kakukkfű levélkékkel megszórtam. Szőlőmagolajat hevítettem (a magas a füstpont miatt nagyon forróra lehet melegíteni), majd a szeletek mindkét oldalát nagyon magas hőfokon sütöttem 2 percig. Ha véresebb belsőt akarok, akkor itt abba is hagyom a sütést, esetleg még 2-3 percig alacsony hőfokon sütöm. Ha teljesen átsültet szeretnék, akkor még tovább sütöm mindkét oldalát szintén alacsony hőfokon. A megsült szeleteket nagy szemű sóval szórtam meg.
Ez az adag kb. 4 személynek elegendő.