A leggyorsabb, legegyszerűbb étel hétköznapi vacsorákra. Ehhez nem is kell több komment. :)
Hozzávalók 2 személyre:
250 g spagetti
füstölt sonka vagy bacon
parmezán (vagy más sajt)
2 nagy tojás
zöld fűszerek
olívaolaj
Minden lecserélhető, de ez a változat egy lehető legolaszosabb verzióra sikerült, magyar körülmények között. Így házi disznóölésről szerzett pancettára hajazó gyönyörű sonka és parmezán került bele, de ezek mindig helyettesíthetők az éppen a hűtőben fellelhető sajtokkal, sonkákkal, baconnel, stb. A lényeg az, hogy finom legyen! Igazit meg úgyis csak az olaszok tudnak! :)
A spagettit csak kevés sóval főztem ki (mert a füstölt sonka nagyon sós). Leszűrtem és gyorsan olívaolajat locsoltam rá. A sonkát vékony szeletekre vágtam és felkockáztam, a szalonnás részét pirítottam meg először, az így keletkezett zsírba dobáltam a húsos részt. Amint megpirultak, az egészet a tésztára öntöttem. Közben egy nagy marék friss oregánót (vagy bazsalikomot, vagy akár ruccolát) aprítottam, és ezt is rászórtam a tésztára. Ekkor már nem volt túl forró a tészta, így a fűszerlevelek nem barnultak meg és a két nyers tojást is ráüthettem. A tojás így megfelelően megmelegszik, besűrűsödik, de még éppen nem fő meg. Egy nagy marék parmezánt reszeltem bele (ez is elég sós), jól összekevertem az egészet a tésztás lábasban, majd tálaltam.
Bármilyen grillezett, pirított zöldség (cukkini, gomba, stb.) is adható hozzá.