Úgy emlékszem, hogy ilyet gyerekkoromban ettünk, de lehet, hogy máshonnan van az ízkombináció emléke. Mindenesetre a karamellizált káposzta és a csirkehús nagyon jól megtalálták egymást.
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta
1 kg filézett csirkecomb
1 csomag réteslap
3 ek. hidegen sajtolt szezámmagolaj
3 ek. kristálycukor
3 ek. tejföl
1 tojás
sok bors
só
A hozzávalók 3 rúd rétes elkészítéséhez elegendőek, ami pont egy zacskó tészta volt.
A csirkecombot filézve, sózva, borsozva berakom a sütőbe, légkeveréses funkcióra, 180 fokra, 30-40 perce. Én nem akartam filézni, úgyhogy csonttal együtt raktam be sülni, és a megsült combokról szedegettem le könnyedén a húst.
A káposztát lereszelem, lesózom. A szezámmagolajat felforrósítom és rászórom a cukrot. Megvárom, amíg karamellé olvad, addig nem nyúlok hozzá, mert kikristályosodna. A sós káposztát kicsavarom, hogy a víz egy részétől megszabaduljak, majd a serpenyőbe szórom. Óvatosan, lassan összeforgatom a karamellel, majd hagyom egy kicsit főni-pirulni.
A csirkehúst felaprítom és belekeverem a káposztába. Az első réteslapot kiterítem egy konyharuhára és megkenem tejföllel, majd ráhelyezem a másodikat. Arra is tejfölt kenek, majd a harmadik lapot is rásimítom, hogy jól összetapadjanak. A husis-káposztás tölteléket hosszában végig ráhalmozom, majd a konyharuha segítségével feltekerem. Ezt az egész sorozatot megismétlem még kétszer, és a három rétest egymás mellé rakom, majd a tetejüket megkenem tojással. A már meleg, 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm őket.