Gyerekkoromban mindig gumizabnak hívtam az árpát (gerslit), mert megfőzve is gumis, ruganyos állaga van. Nem is szerettem... :-) Mostanában kívántam meg először, úgyhogy talán tényleg felnőttem... :-)
Ezerféleképpen lehet használni, salátákba, köretként, vagy egytálételekhez. Ez most egy húsos egytál.
Hozzávalók:
500 g sertéstarja
2 ek. hidegen sajtolt repceolaj
2 db zöld hegyes erős paprika
2 újhagyma zöldje
1 marék petrezselyemzöld
170 g gersli
100 g feta + leve
100 g bébispenót
só
bors
A hántolt árpát kétszer annyi vízben és a feta levében felraktam főni (összesen háromszor annyi folyadék kell, mint mag). Fedő alatt háromnegyed óráig főztem, amíg az összes lé el nem főtt; időnként megkavartam.
Amikor az árpa már túl volt a fél óráján, melegíteni kezdtem a repceolajat és szeletekre, majd csíkokra vágtam a tarját. Magas fokozaton/nagy lángon kezdtem pirítani a húst, majd sóztam, borsoztam. Amikor megsült, ráborítottam az időközben megfőtt árpát, beleszórtam a felszeletelt erős paprikát, az újhagyma zöldjét és egy picit még együtt is pirítottam őket. A végén a bébispenótot és a nagyobbakra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadtam és összeforgattam. Levettem a tűzről és morzsolt fetával tálaltam.