Ez a keksz is egy gluténmentes rendezvényre készült, ott mandulaliszt és máriatövisliszt keverékéből állítottam össze. Ez a hozzávalók között zárójelben szerepel, mert a képen szereplő kekszekben csak mandulaliszt volt. Azóta kendermagliszt hozzáadásával is elkészítettem, és úgy is nagyon finom.
Hozzávalók:
55 g cukor
225 g mandulaliszt (ebből 25 g lehet máriatövismag-liszt vagy kendermagliszt is, mindkettővel jól működik)
75 g vaj
1 tojás
A hideg vajat kis kockákra vágtam, a liszt(ek)hez adtam és hideg kézzel összemorzsoltam. Hozzáadtam a cukrot is, majd a tojással egybegyúrtam. A tésztát (min.) 1 órára a hűtőbe raktam, majd mandulalisztes felületen két részletben hengerré gyúrtam. Szeleteket vágtam belőle, még egy kicsit mandulalisztbe nyomkodtam, és a tepsibe helyeztem őket.
180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöttem. Amikor kivettem, még lágynak tűnt, de rácsra helyezve, hamar megszilárdul és nem lesz száraz.