Ez a borsópüré nagyon jól kiváltja az unalomig alkalmazott köreteket. Általában mi is tört krumplit csinálunk a szelethúsokhoz, úgyhogy most ránk fért egy kis változtatás.
Hozzávalók:
500 g zöldborsó
csipetnyi szerecsendió
1 szál újhagyma
1 nagy ek. vaj
2 ek. tejföl
6 szelet karaj
őrölt kömény
tojás
só, zöld bors
A karajszeleteket sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítem, majd 1 evőkanálnyi libazsírt teszek a serpenyő aljába. Ha felforrósodott, akkor belehelyezem a húsokat hármasával (mert nekem csak ekkora serpenyőm van).
Közben a borsót sózott zubogó vízbe szórom, és 10 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm, turmixgépbe öntöm, hozzáadom a vajat és a tejfölt, fűszerezem szerecsendióval, zöld borssal, ha kell sóval és belevágom az újhagyma 3/4-ét (a zöldet meghagyom díszítésre). A turmixot beindítom, időnként leállítom, keverek rajta egyet, hogy mindenhol összeturmixolja.
A tojásokhoz vizet melegítek, amibe 2-3 ek. (6-10 %-os) ecetet teszek. A tojást merőkanálba töröm, és akkor helyezem óvatosan a vízbe, amikor az már gyöngyözik. Vigyázni kell, hogy ne forrjon túl erősen, mert akkor szétszakítja a még lágy tojást. 4 perc főzés után kiveszem őket és tálaláskor a karajon kettényitom, hogy a sárgája szépen szétfolyjon. A tetejére szórom az újhagyma felvágott maradék zöldjét.